SSCA: Lang leve de Liefde!

BERGEN OP ZOOM – Seks. Lente. Kriebels. Liefde? En… Seks! Stel het u zich eens voor. Het is een mooie ochtend in april. Strakblauwe hemel; de zon is net zo’n beetje op kracht. U zit te wachten op de bus met uw jongste van acht. Naast u in de bushalte, staat een erg jonge koppel. Ze geven elkaar gniffelend kleine kusjes.

Het meisje is modieus gekleed en heeft haar hoofddoek zorgvuldig afgestemd op haar kleren. Tot op het kleinste motiefje en de kleuren toe. De jongen heeft—waarschijnlijk in een poging om wat ouder te lijken—zo’n heel dun streepje bakkebaard. Verder draagt hij een jeansbroek met ‘designer’ gaten. Vast een duur merk. U glimlacht en kijkt weg.

Wanneer het meisje hard lacht, draait u uw hoofd weer hun richting uit. De jongen trekt haar stevig naar zich toe en blikt u daarbij erg brutaal aan. U kijkt snel over hen heen naar het aankomstbord van de bussen. En zucht. Gelukkig zit uw 15 jarige dochter op dit moment—zoals dat hoort—wel op school; en volgt ze netjes haar lessen. Toch…?

In de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar gebeurt er zoveel in het hoofd én lichaam van een jongere. Het is één en al vat van tegenstrijdigheden. En baldadig en eigenwijs dat ze zijn! Echter, aan de andere kant, merkt u ook dat ze heel veel twijfelen; over hun uiterlijk, over hun gevoelens, over hun sekse en over seks. Ze proberen graag nieuwe dingen uit; en dan ook weer niet. En soms, soms houdt u uw hart vast. Als dit maar niet fout gaat…

De Stichting Surinaamse en Caribische Activiteiten (SSCA) beseft maar al te goed hoe u zich als ouder daarbij voelt. Vandaar dat wij, in samenwerking met de GGD West-Brabant, op donderdagavond 18 april een speciale bijeenkomst voor u organiseren rond seksuele gezondheid in de puberteit. Tijdens deze avond willen wij vooral die kwesties aankaarten die u als migrantenouder rond seksualiteit ervaart met uw puber. Om maar een paar kwesties te noemen, denk bijvoorbeeld aan: seks en geloof; seks en cultuur(verschil); de ontwikkeling van het (puber)lichaam; tienerzwangerschap en loverboys.

In een kleine, veilige en intieme setting, kunt u één en ander bespreken met begeleiders van de GGD West-Brabant, het Centrum voor Jeugd en Gezin (Bergen op Zoom) en de recent opgestarte jongeren gay organisatie GetPink (Bergen op Zoom). Wij verzekeren u; al uw vragen worden vertrouwelijk en respectvol behandeld.

Deelname aan de avond is gratis. Verder is de deelname inclusief hapjes en 2 consumpties koffie of thee. We verwelkomen u graag vanaf 18.30 uur bij het Wijkgebouw De Kastanje, Kastanjelaan 164 (binnen loopafstand Centraal Station Bergen op Zoom). De bijeenkomst start om 19.00 uur. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u terecht bij Evita Martina: evita.martina@gmail.com of 06 – 175 944 95

Share Button